2015. május 20., szerda

Almaszósz cukor helyett

A legtöbben akkor találkozunk almaszósszal amikor a gyerekek elérkeznek a hozzátáplálás időszakába és elkezdik kóstolgatni a gyümölcsöket, zöldségeket. Pedig az almaszósz szuper megoldás az édesítésre is. Ezt akkor tapasztaltam ki amikor a cukor helyettesítésére mindenféle alternatívát próbálgattunk és egyre-másra elbuktak a különféle édesítők legyenek azok természetesek vagy sem. Legtöbbjükkel az volt a gond hogy hosszú távon puffadást okoztak. A gyümölcscukor viszont nem. A gyümölcsben lévő fruktóz nem jelenti viszont azt hogy ez most akkor nem cukor vagy nem kalória viszont mégis az egyik legjobb megoldás lehet a finomított fehér kristálycukor helyett.



Hozzávalók egy kis üveghez:
2 kg alma (lehet vegyesen is válogatni)
2 citrom leve


Elkészítés:
az almát megmossuk, megpucoljuk és darabokra vágjuk. Kb 4 dl vízzel és a citromok levével feltesszük főzni. Felforraljuk majd alacsony hőmérsékleten kb fél órát főzzük. ( Ha nem akarjuk megfőzni készíthetünk csak pürésítéssel is almapépet :) de ez nem áll el olyan sokáig). Ha megfőtt krumplinyomóval összetörjük, hogy apró darabok maradjanak benne ( már ha így szeretjük, ha nem, lehet teljesen összeturmixolni). Kis befőttesüvegbe vagy légmentesen zárható tálkákba tárolhatjuk. Mehet a polcra vagy a mélyhűtőbe is.

Ezt használhatjuk fel később süteményekhez vagy egy-egy kanállal lehet belőle falatozni ha valami édességet kívánunk, jó pudingba, zabkásához stb. Tehetjük sült hús mellé is. Mandulával vagy más maggal is isteni. Jó turmixalap és pácalap is.
Tovább fokozható ha más gyümölcsökkel vagy fűszerekkel vegyítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése