2014. augusztus 9., szombat

Málnás kölessüti

A kölest többet kellene szerintem használni mert nagyon finom és sokféle módon elkészíthető. Süteményekhez kiváló, de lehet belőle fasírt is. Ez a recept nagyon hasonlít nagymamám rizskochjára, de sok málna miatt lekvár nélkül is finom.









Hozzávalók:
15 dkg köles
6 dl kókusztej
4 dkg vaj (én laktózmentest használtam) vagy kókuszzsír
3 ek méz vagy édesítő (enélkül is elkészíthető és a gyümölcstől elég édes)
4 db tojás
30 dkg málna

Elkészítés:
A kölest vízzel átmossuk egy szitában leszűrjük. Egy lábosba tesszük és felöntjük a kókusztejjel, tehetünk hozzá egy csipetnyi sót. Felforraljuk és addig főzzük míg a kókusztej szinte elfogy róla, egy nagyon picit szárazabb lesz mintha tejberizst készítenénk ez kb 15-20 perc. Érdemes figyelni mert ha kifut akkor a szokásosnál több erőfeszítés a takarítás mert a köles leve ragadós. Míg megfő kikeverjük a vajat a tojást és a mézet, ha nincs málnaszezon akkor kivesszük a fagyasztóból a málnát. Ha a köles megfőtt akkor megvárjuk míg meghűl, lehet segíteni azzal, hogy hideg vizet teszünk a mosogatóba bedugjuk a lefolyót és beleállítjuk a kölessel teli lábost így gyorsabban hűl. Azért kell hogy kihűljön, különben ha a tojással érintkezik a tojás rántotta lesz a hő hatására egy másodperc alatt. Ha kihűlt a köles összekeverjük a vajas-tojásos-mézes alappal és belekeverjük a málnát (itt nem baj ha a málna fagyott csak essen szét szemekre mert csak úgy jut majd mindenhova). Sütőpapírral kiterített tepsibe öntjük, elkenjük, hogy mindenhol egyenletes nagyságú legyen és 180 fokon (légkeverés) 40 percet sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése